koke mandelpotet

Del med andre. Prøv ut. Kommenter.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

koke mandelpotet

Innlegg orm Man Des 26, 2016 15:34

Nå gruer jeg meg. Skal ha gjester til lutefisk og laks. Bare det å ha to fiskeslag gjør det litt vanskeligere (4 kokeplater, saus og ribbefett + bacon),men noen spiser ikke lutefisk.Før har jeg kokt potetene m. skallet på, men det tar lang tid å flekke poteter til 19 stykker, så i år har jeg skrelt dem. Vet at det skal man ikke, men du kan jo ikke servere poteter m. skall på til selskap.
Har lagt rist i bunnen av kjelen og regner med å koke opp vannet før potetene legges i. 5-10 min. koking m. skall, sies det. Tvi,tvi til meg!
orm
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4477
Registrert: Lør Aug 11, 2007 22:45
Bosted: Oslo i høyden H4+

Re: koke mandelpotet

Innlegg blys Man Des 26, 2016 15:51

Tvi, tvi - det går sikkert bra
Lutefisk er nyyyydeleg.
Mandelpotet kan alltid kokast med skal på, uansett om det er selskap eller ei, tykkjer eg.
blys
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 592
Registrert: Søn Apr 12, 2015 17:40
Bosted: Sogn, H4

Re: koke mandelpotet

Innlegg Nienna Tir Des 27, 2016 15:38

Jeg koker mandelpoteter i elektrisk dampkoker. Da går de aldri stykker. Jeg koker dem med skallet på, og serverer dem likeså med skall. Selv spiser jeg skallet, og hvis noen ikke gjør det samme, må de skrelle selv :)
Nienna
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 6992
Registrert: Fre Feb 18, 2011 19:11
Bosted: Rogaland H2

Re: koke mandelpotet

Innlegg orm Tir Des 27, 2016 16:49

Vel, potetene ble akkurat passe. Min selskapserfaring er nok av det eldre slaget. Opplevde aldri at poteter til selskap ble servert med skallet på, men jeg må innrømme jeg har vært inne på tanken om å bytte ut mandelpotetene med noen litt større. Gemalen kjøpte en 4 kilos sekk på Rema som jeg skrelte. De var gjennomgående små og noen var litt 'visne' i skallet.
Lutefisken derimot tok veldig lang tid. Har bare en gang før kokt den i langpanne. Den gang streiket stekeovnen. Siden har den blitt kokt i kjele. For å få plass blir det to lag i kjelen, noe som oftest resulterer i gelefisk i bunnen og passe på toppen. Nå skulle jeg prøve langpanne. Det tok bortimot en time mot noen få minutter i kjele. Jo da fisken ble bra, men vi ventet og ventet. Vi kunne jo ikke vente med annen servering en hel time, så den andre langpanna ble tatt over i kjeler.
Neste år - om vi makter og får det til: En langpanne inn ca. en time før servering og en inn sammen med den første en halvtime før servering. Har ikke sjekket om det går med to langpanner. D.v.s. de går jo inn, men en må stå nederst og en øverst, og hvordan vil dette påvirke koketiden? Da må vi kjøpe en stekeovn til, var gemalens bemerkning, en hybelkomfyr, mente han. Det ble blankt avvist av madammen. Den ville blitt alt for liten. En gang i tiden hadde jeg en komfyr m. to stekeovner. Det var veldig greit, men vi var jo fem personer i huset da. Vi så på en slik da vi kjøpte ovn sist, men prisen var hinsides.
orm
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4477
Registrert: Lør Aug 11, 2007 22:45
Bosted: Oslo i høyden H4+

Re: koke mandelpotet

Innlegg blys Tir Des 27, 2016 21:33

Berre ein kommentar angåande lutefisk.
Eg har alltid bra resultat i langpanne med alu-folie over. Ein time :shock: høyrdes utruleg ut.
Min fisk er passe etter 20-25 min i langpanne med salt og utan vatn i 220 grader.
blys
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 592
Registrert: Søn Apr 12, 2015 17:40
Bosted: Sogn, H4

Re: koke mandelpotet

Innlegg orm Ons Des 28, 2016 20:46

Ja,Blys, jeg kikka jo litt på nettet og fant tilnærmelsesvis samme tid og grader som du sier. Det må være noe galt med stekeovnen, tror jeg. Har jo merket at den bruker noe lengre tid enn det sies i oppskrifter, men har ikke lagt så stor brett på det da jeg ikke har hatt dårlig tid. Ovnen er bare en to-tre år gammel også. Skulle kanskje ikke kjøpt på IKEA.
orm
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4477
Registrert: Lør Aug 11, 2007 22:45
Bosted: Oslo i høyden H4+

Re: koke mandelpotet

Innlegg Kari Fre Des 30, 2016 18:52

Jeg følger samme oppskriften som blys. Men salter fisken 2-3 timer før den settes inn i stekeovnen og tømmer av vannet før innsetting i ovnen. Ellers vil jeg ikke anbefale å ha to panner i ovnen samtidig slik at en bruker varmluftfunksjonen til ovnen. Min erfaring er at bruk av varmluft gir løs og geleaktig fisk da det blir for varmt. Det anbefales å bruke vanlig over og undervarme til å lage lutefisk i langpanne. Det har gitt best resultat for meg.
:)
Brukerens avatar
Kari
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3097
Registrert: Tir Feb 27, 2007 16:48
Bosted: Bærum - H4

Re: koke mandelpotet

Innlegg blys Fre Des 30, 2016 20:56

Her vart det visst meir snakk om lutefisk enn om koking av mandelpotet :D
Lutefisk kan vere så mangt, både med hensyn til turrfisk og korleis den er luta.
Den ekte turrfisken til lutefisķen (stokkfisk) er turka på hjell.
Den lutefisken som stort sett vert seld i fiskedisk i butikk i dag er stort sett laga av turrfisk som er turka i turketunnel.
Turking i 1-2 veker mot den ekte som er turka i 3-4 mnd.
Den er ofte fastare og mildare enn den ekte og er tilpassa markedet til nye grupper der kanskje tilbehør og akevitten er viktigare enn sjølve fisken.
Sjølv er eg oppvoksen med lutefisk som far min luta sjølv med ekte turrfisk frå nord. Den vart kun servert med potet, smør og heimebaka flatbrød.
Denne ekte lutefisken er er lausare og kan ved feil tillaging fort verte gele.
blys
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 592
Registrert: Søn Apr 12, 2015 17:40
Bosted: Sogn, H4

Re: koke mandelpotet

Innlegg timanna Man Jan 02, 2017 0:27

For å komme tilbake til mandelpotet - jeg koker dem med skallet på. Legger dem i kaldt vann, og når de koker setter jeg alarmen på 12 minutter. Etter den tiden tar jeg gryta av varmen, og lar potetene stå i vannet i 12 minutter til. Da heller jeg av vannet, og potetene er perfekte! De tåler også godt å stå med lokket på en liten stund hvis alt det andre ikke er ferdig.
Mandelpoteter kan man godt servere med skallet på, også i selskap. ;)
Brukerens avatar
timanna
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3329
Registrert: Man Sep 07, 2009 20:36
Bosted: I nærheten av Vinstra, H7

Re: koke mandelpotet

Innlegg orm Man Nov 26, 2018 17:54

Ja, så er vi snart der igjen. Det er blitt en tradisjon, men jeg føler vel at alderen sier sitt. Har god hjelp av gemalen som heller ikke blir yngre. Hadde vært greit med koldtbord, tenker jeg innimellom. Det blir jo ikke helt det samme som når alle sitter ved ett bord da.
orm
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4477
Registrert: Lør Aug 11, 2007 22:45
Bosted: Oslo i høyden H4+

Re: koke mandelpotet

Innlegg blys Man Nov 26, 2018 20:08

Når noko er vorten ein tradisjon i familien er det vanskeleg å legge om til noko anna å servere storfamilien.
Koldtbord er mykje styr og uro ved bordet.
- Kva med bakalao - alt i ei gryte?
- Kva med rakfisk? Lettvindt med ferdige filetar utan skinn og bein, raudlauk eller purre, rømme, flatbrød og ost (port salut) og mandelpoteter kokt og servert med skalet på. Her er det berre potetene som skal kokast.
blys
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 592
Registrert: Søn Apr 12, 2015 17:40
Bosted: Sogn, H4

Re: koke mandelpotet

Innlegg Mariann G Ons Nov 28, 2018 17:29

Var på restaurant og spiste deilig lutefisk i forrige uke. Der fikk vi servert potetene i egen serveringsbolle, med skallet på.
Brukerens avatar
Mariann G
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 588
Registrert: Lør Jan 14, 2006 13:47
Bosted: Bergen

Re: koke mandelpotet

Innlegg orm Fre Nov 30, 2018 17:54

Tja, hadde vært fristende å slippe potetskrellinga. Må passe ekstra godt på kokinga når de er skrelt også. Å ha alt i ei gryta hadde vært en ønskedrøm, men det var den tradisjonen da. Ellers må vi jo ha ørret el. laks til de som ikke spiser lutefisk og to fiskeslag gjør jo matlagingen ekstra festlig. Noen av de voksne spiser ikke lutefisk, men jeg har holdt på lutefisken og flere av barnebarna har vent seg til den. Hadde vi servert koldtbord, hadde vi sluppet å rydde peisestua og skru opp langbord der. Vi har ikke spisebord til 20 +, som vi nok kan bli, og de kan ikke veive med armene i peisestua heller. Det er mulig jeg innhenter assistanse. Får se. Må ha oversikt over maten selv. Poden skal i alle fall hjelpe sin far med å sette sammen og skru opp bordet vi skal spise ved. Bare å si fra så kommer han. Sitter fremdeles litt langt inne å spørre, men nå skal det bli slik. Jula kommer enten det blir slik el. sånn.
orm
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4477
Registrert: Lør Aug 11, 2007 22:45
Bosted: Oslo i høyden H4+

Re: koke mandelpotet

Innlegg timanna Fre Nov 30, 2018 18:58

Jeg synes du skal droppe potetskrellinga, orm. Det er bare mye ekstra arbeid for deg, og ikke mye for hver enkelt ved bordet. Og mandelpoteter smaker best når de er kokt med skallet på, synes nå jeg. Lettere å koke er de også, når de er uskrelte. Du kan jo slå i bordet med at de blir servert sånn på restaurant, hvis noen mukker. Det er sannelig nok å gjøre med maten uansett, og ingen av oss blir yngre. Så dropp unødvendig arbeid! :)
Brukerens avatar
timanna
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3329
Registrert: Man Sep 07, 2009 20:36
Bosted: I nærheten av Vinstra, H7


Gå til Oppskrifter

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest