Skift til PC-stil
Del med andre. Prøv ut. Kommenter.
Skriv et svar

Krøkebær/ krekling

Fre Jul 16, 2004 18:42

Da jeg var sju - åtte år husker jeg at vi lagde saft av krøkebær (det som sørpå kalles krekling) hjemme. Det var den beste saften jeg kunne få, og jeg har lett etter den siden det. Av og til har jeg funnet den på torget i Tromsø, når jeg har vært hjemme på besøk. I skrivende stund er jeg på ferie i Tromsø, og på en fjelltur har fant jeg rikelig med krøkebær. Jeg plukket noen liter, og klarte å spore opp oppskriften fra jeg var var liten. Nå står det krøkebærsaft og godgjør seg på benken - og sniksmaking viser at den smaker akkurat like godt som jeg husker.

Har ikke funnet krøkebær i Oslo-området , om noen vet hvor det vokser blir jeg glad for tips :) Her i Tromsø fant jeg også krøkebær vin og krøkebær likør på polet, noe de har sluttet å ta inn i Oslo. Bare som et tips til dere som bor her oppe. Krøkebær er undervurdert og smaker kjempegodt i drikke!

Her er oppskriften på mammas krøkebærsaft:

3 liter krøkebær
3 liter vann

knuses godt og røres sammen. La stå i et døgn.
Etter et døgn siles saften ut gjennom et klede.

3 kg sukker
25 g vinsyre
25 g sitronsyre

Tilsettes og røres godt sammen. La blandingen stå i tre døgn før den helles på flaske.

Nam nam.

Fre Jul 16, 2004 19:01

Og krøkebær skal være veldig sunt også! Husker ikke helt, men det er kanskje antioksidanter det er mye av i dem.

Når jeg kommer hjem til Tromsø skal jeg løpe i skogen og plukke. Trodde ikke de var så tidlig modne, men det var jo tidlig vår i år og i fjor fant jeg blåbær fra denne tiden, så....

Fre Jul 16, 2004 19:21

Søstera mi er en kløpper på å lage krøkebærsaft, den er kjempegod. :)
Pleier å få noen flasker hos henne hvert år, den går fort unna. Det er kanskje på tide jeg prøve å lage saft selv. God er den iallefall, og så vet en jo hva en har puttet i den !

Fre Jul 16, 2004 19:36

-og så er det deilig når man går tur, å fylle neven med krekling og hive i seg. Deilig, bittersøt og saftig - mmmmm :D

Fre Jul 16, 2004 22:04

Heidi: Det var fortsatt mange grønne og mye smått - men de som hadde vært mye utsatt for sol var godt modne på Kvaløya i allefall. Det skader sikkert ikke å vente et par uker - så heldig du er som bor i "krøkebærland" :D

Man Jul 26, 2004 13:15

Jeg har denne oppskriften på kreklingsaft ;)

kreklingsaft

3 liter bær
? moses i foodprosessor
2 liter kokt vann
30 gram vin- eller sitronsyre
- syren blandes i det kokende vannet, og blandingen helles over de moste bærene.
La stå kjølig i 1 døgn i beholder av
plast (ikke metall!) ? rør om av og til.

Sil safta - i klede eller sil.
(gammeldags mjølkesil er fint.
Rør inn sukker: 0,25 - 0,5kg pr. liter saft

Saften haes på glass m/lokk eller
plastkopper m/lokk og kan fryses.

Man Jul 26, 2004 13:18

Hei igjen :)

Her følger en geleoppskrift der en bruker av den råsaftede kreklingsaften, og denne er bare heeeelt nydelig :mrgreen:

4dl rå kreklingsaft
1 dl presset og silt appelsinsaft (av 1 stor appelsin)
1dl vann
1/4dl vann
1-1,5 sp konjakk
6-7 plater gelantin (jeg har alltid brukt 7)

Legg gelantinen 5-10 min i bløt i kaldt vann
Løs den opp i 1/4dl kokende vann, og avkjøl noe. Bland alle ingridiensene i en bolle og tilsett gelantinen i en tynn stråle under konstant røring. Hell gelèen i form eller desserbolle og sett den kjølig slik at den stivner.

Serveres med en god vaniljesaus til.

Man Jul 26, 2004 13:21

........og her kommer oppskriften på vaniljesausen :lol:

vaniljesaus

3dl tynn fløte
1/2 vaniljestang
3 eggeplommer
2ss sukker
2dl kremfløte (jeg bruker aldri mer enn 1dl)

Fløten med vaniljestangen (delt på langs) gis et oppkok Så trekkes kjelen av platen slik at vaniljestangen får trekke i fløten ca 20-30 min.
Eggeplommene og sukkeret piskes sammen og haes i kjelen. Blandingen varmes langsomt opp under stadig pisking til sausen er passe tykk ? den må ikke koke!!! Vaniljestangen tas opp og sausen avkjøles i kaldt vann. Kremfløten piskes stiv og haes i sausen like før servering. Det er ikke bestandig jeg har i kremen. Sausen blir like god, om ikke bedre, uten :D
Skriv et svar