Stell av tujahekk

Smått & stort, pent og mindre pent, både med og uten blomster.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Stell av tujahekk

Innlegg Stikkelsbær Søn Jul 01, 2018 22:54

Hei! Vet at mange ikke er tilhengere av tuja til bruk i hekk, men det er nå engang det som er plantet her ved vårt nykjøpte rekkehus. :) Tror hekken ble plantet i fjor eller forfjor. Ser at noen få av trærne i rekken har blitt helt brune, så lurer på hvordan vi bør gå fram for å ta best mulig vare på resten. Har noen spørsmål:

1. Tror noe av problemet er at den er plantet nært en asfaltert vei, og på andre siden av hekken er det bare en ganske smal hageflekk (altså vår hage). Kan dette gjøre at den har problemer med å finne vann, for eksempel? Bør vi vanne ofte? Saltes ikke her, så ikke det som er problemet.

2. Lurte på å fylle på litt ekstra jord, har dette noe for seg? Eller har det samme effekt å gjødsle litt av og til?

3. Plantene vokser litt i høyden, men er forholdsvis spinkle og tynne. Vi bør kanskje klippe sidene litt for å få tettere vekst? Når bør dette i så fall gjøres?

4. Hekken står helt inntil et nettinggjerde ved den asfalterte veien, kan dette by på problemer? Noe vi bør eller ikke bør gjøre med tanke på dette?

Takknemlig for hjelp!
Stikkelsbær
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 4
Registrert: Søn Jul 01, 2018 22:07

Re: Stell av tujahekk

Innlegg Nienna Man Jul 02, 2018 11:07

Du må gjøre deg kjent med jordforholdene i hagen din. Hva slags jord du har, og hvor dyp den er. Så må du kjenne etter om det er tørt eller fuktig rundt plantene. Er det tørt må du vanne rikelig slik at vannet trenger ned til røttene. Vintergrønne planter er sårbare for uttørking. Med den varmen vi har hatt så langt denne sommeren er det ekstra viktig å passe på at plantene får nok vann. De må også få mat i form av gjødsel. Du kan gjødsle om våren og litt utpå sommeren også.

Tuja blir svære trær. De har en kraftig og rask vekst. Ikke lurt å plante dem inntil et nettinggjerde. De vil raskt vokse gjennom gjerdet og bli et problem hvis halve veien utenfor gjerdet blir dekket. Hvis dere nettopp har kjøpt huset mistenker jeg at selgerne har plantet tuja for å skjule nettinggjerdet. Hvis så er tilfelle vil plantene lett kunne flyttes siden de da ikke har rukket å etablere seg. Ha i bakhodet at tuja kan bli seks meter høye trær :)
Nienna
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 7617
Registrert: Fre Feb 18, 2011 19:11
Bosted: Rogaland H2

Re: Stell av tujahekk

Innlegg Stikkelsbær Tir Jul 03, 2018 9:44

Takk for svar! Hvordan vet jeg hva slags jord det er her? Er helt fersk når det gjelder alt som har med hage å gjøre. Får nok ikke flyttet dem, da blir det nesten ingenting igjen av den lille hageflekken.

Hvis jeg skal bæskjære litt på sidene, er det bare å klippe litt her og der med en sånn bæskjeringssaks fra Ikea? Ser at det har kommet en del grønne knopper, dette er kanskje kongler? Og i så fall et tegn på at de har stått for tørt antar jeg...
Stikkelsbær
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 4
Registrert: Søn Jul 01, 2018 22:07

Re: Stell av tujahekk

Innlegg Nienna Tir Jul 03, 2018 9:57

Følg med og finn ut om du har lett sandjord som tørker fort ut, eller om du har god moldjord som holder godt på fuktigheten. Så vanner du når jorden kjennes tørr ut. Du kan klippe inn de nye skuddene på sidene med en vanlig beskjæringssaks. Toppen tar du når du synes at hekken er høy nok.
Nienna
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 7617
Registrert: Fre Feb 18, 2011 19:11
Bosted: Rogaland H2

Re: Stell av tujahekk

Innlegg roots_feeding Tir Jul 03, 2018 16:04

Plant heller Barlind, som er lettere å holde tynn. Alternativt en klatreplante som dekker nettinggjerdet. Thuja occidentalis, blir mellom 5 og 20 meter høy avhengig av vekstforhold. Plant evt. noen av de som søyler i hagen og la de vokse seg høye... Thuja av typen 'Smaragd' egner seg best.

Er hagen liten, er nok Thuja et dårlig valg, da den eser ut i bredden... De inneste skuddene dør og du får den aldri tynnere.

En Thujahekk vil alltid krype oppover og utover. Egner seg dårlig som formklipt hekk i små hager. Velg heller noe som skyter fra bar kvist...
roots_feeding
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 350
Registrert: Ons Mar 25, 2015 12:46
Bosted: Bærum H3/2, USDA 6a


Gå til Hageplanter

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Google [Bot] og 5 gjester

cron