PLanting av thuja -har jeg gjort det riktig?

Smått & stort, pent og mindre pent, både med og uten blomster.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

PLanting av thuja -har jeg gjort det riktig?

Innlegg thujafrelst Tir Aug 09, 2022 13:05

Hei alle sammen!

Plantet i vår/sommer en liten hekk thuja smaragder. Det er ca 30-40 cm med leirjord ned til grunn med duk lagt av utbygger. Jeg spadde opp 40 cm brede hull i plen til hver thuja med ca. 50 cm avstand (gren til gren) mellom hver thuja. Det er altså noe plen mellom hver thuja. Jeg fylte opp med ca 10-20 cm plantejord i hvert hull og la thuja med nettingklump i jorda før jeg vannet og fylte på med plantejord. Jeg har gjødslet en gang månedlig.

Det jeg nå merker et par måneder senere er at de har vokst bra i høyden, men forblitt noe slanke. Det er ca. 10 cm mellom siden fra den ene thujaen til den andre thujaen. Mistenker at dette skyldes at det ikke ble gravd en lang grøft hvor thujaene skulle stå og fylt med plantejord, men isteden spadd opp hull til hver thuja. Røttene til thuja har jeg forstått liker minst mulig motstand i jord, så når røttene har truffet den omkringliggende leirjorden har den fått litt for mye motstand til at den har vokst seg tjukk i bredden. En venn av meg plantet lik thuja i grøft fylt med plantejord. Der har thujaene vokst seg mye tjukkere og fått en mer vintergrønn farge.

Jeg tror nok at disse thujaene vil klare seg fint, da de ser sunne og fine ut. Det eneste er at de er blitt så slanke.

Mitt spørsmål er om dette vil jevne seg ut over tid slik at jeg får en sammenhengende og fin hekk, eller om de nå kun vil vokse i høyden og ikke bredden? Er det noe jeg kan gjøre av enklere tiltak for å bedre dagens tilstand?

På forhånd takk for alle svar! :big:
thujafrelst
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 1
Registrert: Tir Aug 09, 2022 12:48

Re: PLanting av thuja -har jeg gjort det riktig?

Innlegg Nienna Ons Aug 10, 2022 20:20

Veksten vil garantert jevne seg ut. Bare pass på å vanne. Tuja i nettingklump har fått røttene kraftig beskjært, og er sårbare for uttørking.
Nienna
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 8394
Registrert: Fre Feb 18, 2011 19:11
Bosted: Rogaland H2


Gå til Hageplanter

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 5 gjester