Din beste havebok

Del gleder og sorger i bøkenes verden.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Innlegg Aud på Dal Ons Mar 26, 2003 23:20

Har etter hvert fått meg en del havebøker og det er det sikkert andre her også som har.


Det kunne vært interessant å høre hva slags type hagebøker dere andre liker?


Selv har jeg et rose leksikon av Lars Åke Gustavsson som jeg liker veldig godt. Grunnen til det er veldig gode bilder og detaljerte beskrivelser av 750 roser, hva slags forhold de trives under, sykdommer etc. Også gode forslag til hvor de kan plantes. Anbefales til alle roseelskere.


Jeg er også interessert i bøker om hagedesign, her har jeg nettopp kjøpt en som heter The Ultimate Garden Designer av Tim Newbury. Denne er nok kanskje mest beregnet for Engelse rekkehushaver, men den inneholder mange plan tegninger over bed og hele hager. Her kan man få mange gode ideer. En kosebok for de som er interessert i havedesign.
Brukerens avatar
Aud på Dal
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1516
Registrert: Søn Mar 16, 2003 19:40
Bosted: Eidsvoll Verk H4/5

Innlegg Marit Fre Mar 28, 2003 9:54

Jeg har en gang lest en bok som het de vakreste hager i Norden. jeg kan huske at jeg synres den var veldig flott, men jeg husker ikke hvem som har laget den. Jeg har spurt etter den på bokhandelen her, men de kunne ikke skaffe den.


Hilsen Marit
Brukerens avatar
Marit
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1206
Registrert: Søn Mar 16, 2003 21:54

Innlegg Aud på Dal Fre Mar 28, 2003 12:39

Denne boken har jeg sett i bokhandelen nå nettopp, husker heller ikke navnet på den. Men det skal jeg få sjekket opp for deg.

Mvh
Aud:)
Brukerens avatar
Aud på Dal
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1516
Registrert: Søn Mar 16, 2003 19:40
Bosted: Eidsvoll Verk H4/5

Innlegg BjørnNorman Fre Mar 28, 2003 14:36

eg kan anbefale "The Savage Garden" hvis dere vil dyrke kjøttetande plante:D den ka du for tak i på Amazon.co.uk
Brukerens avatar
BjørnNorman
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 249
Registrert: Søn Mar 23, 2003 15:49
Bosted: Langevåg, Sunnmøre

Innlegg Trine Fre Mar 28, 2003 17:29

Mener jeg så boka "De vakreste hager i Norden" på Mamut-salget for et par uker siden. Bladde litt i den, men endte opp med et par andre i steden. En i serien Fargerike hager om Klatreplanter, Gyldendals Hagebok og "Elleville hager". Deilig å sitte på terrassen i sola nå om dagen og bla i alle sammen :D mens jeg tegner litt hageplan og planlegger årets prosjekter.
Brukerens avatar
Trine
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 6534
Registrert: Man Mar 17, 2003 0:23
Bosted: Stokke i Vestfold

Innlegg Ann Fre Mar 28, 2003 20:50

En bok er altfor lite, Aud. Kan jeg få ta ... fem? Pluss?


Elin Conradi: Min villhave. Vakre bilder, poetisk tekst. Det er en bok som vokser på en, vokser med en. Skulle jeg bare hatt en eneste bok i hylla mi så skulle det vært denne.


Monty Don: Gardening Mad. Ja, trenger jeg si mer, han er alle hagegales profeter. Det er han som holder sin store hånd over dette forumet. I hvert fall er det sånn i hue mitt. Kunnskapsrik og lite sjølhøytidlig på en og samme gang; han forteller om problemer som kuer inn i hagen. Og da fikk de fiksa litt på det området som egentlig hadde vært et problem ...


Lotte Möller: Maryhill. Ligner på Conradis bok uten å ligne i det hele tatt. Kulturhistorie og sosialhistorie vevd inn i hverandre i en hage i Sverige. Mitt personlige hageforbilde.


Knut Langeland: Oldemors stauder i våre hager/Olaf Bille: Våre hageblomsters historie (Langeland lener seg godt på Bille i sin bok, men har likevel andre kvaliteter så det er to bøker, men likevel én.) Igjen, kulturhistorie og å kjenne til de plantene man dyrker. Både hvorfor og hvordan. Min første staudebok og mitt første antikvariske kupp. Begge to.


Det Beste: Norsk hageleksikon. Ingen over, ingen ved siden av.


(Og to til Karin Martinson: Pelargoner - kulturarv i kruka og Beverly Nichols: Down the Garden Path. Siste ble funnet på loppemarked!)


Så snodig! Jeg har noe sånt som +/- 100 forskjellige hagebøker, og så klarte jeg å velge meg ut nesten bare nordiske!
Ann
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 2480
Registrert: Tir Mar 11, 2003 0:46

Innlegg torill Fre Mar 28, 2003 23:04

jeg sier bare en ting


David Austin!


Jeg er umettelig på rosestoff.Og har derfor en del av hans litteratur:D
Brukerens avatar
torill
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 2132
Registrert: Lør Mar 15, 2003 19:10
Bosted: -Ålesund-

Innlegg torill Fre Mar 28, 2003 23:08

Det er foresten nattlektyren min:D
Brukerens avatar
torill
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 2132
Registrert: Lør Mar 15, 2003 19:10
Bosted: -Ålesund-

Innlegg Heidi Lør Mar 29, 2003 11:02
"Tasha Tudors Tredgård" er en bok som imponerer og inspirerer....


Tekst av Tovah Martin og bilder av Richard W. Brown. Forlag: PRISMA


Anbefales varmt..

Heidi
Brukerens avatar
Heidi
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 953
Registrert: Lør Mar 22, 2003 21:39
Bosted: Mosvik, Nord-Trøndelag

Innlegg Cristina Søn Mar 30, 2003 0:13

Jeg ble bitt av hagebasillen for 3 år siden. På disse 3 årene har jeg klart å pådra meg ca. 130 hagebøker og et ukjent antall hageblader. (Og ja, - jeg har klart å få min mann til å tro på at gjennomsnittsprisen ligger på 49.50...) Det litt særegne ved min hageboksamling er at den bærer preg av at de eneste gangene jeg har tid til å handle hagebøker er når jeg er på tur i utlandet, og den er derfor på ymse europeiske språk - hvorav jeg forstår ca. halvparten. (En tanke oppgitthet fra gubben da jeg kom trekkende med en bok om pergolaer og rosebuer - på hollandsk - men den slags tar vi med godt humør.) En del av de jeg kommer til å nevne er derfor på diverse mer eller mindre tilgjengelige språk, selv om de opprinnelig er engelske - men dere kjenner dem sikkert igjen på beskrivelsen.

Min bibel: Lars Åke Gustaffsons to bind om roser for nordiske hager.Bind en har vært med til Brussel og på vinterferie på Otta og er stadig innom nattbordet mitt. Fyldig beskrivelse av hver rose - glimrende bilder - meget bra om historiske roser.

L'encyclopédie des Roses: (Botanica's Roses: The Encyclopedia of Roses) Med bl.a. Peter Beales. Total oversikt over omtrent alt som finnes av roser - men relativt korte beskrivelser.

Peter Beales: Jardins de Roses (Vision of Roses?) Vidunderlig vakker bok med bilder fra de nydeligste rosenhager i England og Frankrike. (Til forumtreff i Trondheim ble vi bedt om å ta med oss et par av våre yndlingsbøker. Til min store fornøyelse hadde både Dag Lyngar - den ultimate roseguru - og jeg - som var og er den totale amatør - med oss denne boken omenn på hvert vårt språk. Det sier litt om bokens appell til både ferskingene og de mest avanserte.

La décoration du jardin (Hagens pynting/dekorering) - høres ikke lite teit ut på norsk men la gå.Tar for seg hvordan man kan gjøre hagen til et vakkert sted ved hjelp av både planter og andre dekorative elementer. Forsiden alene gir meg vann i munnen, med en gammel benk under en overbygning i tre, malt i kongeblått, og med rosa surfinaer som velter ut av en hengekrukke, pelargonier, klatreroser og grønne planter samt et gulv av mosaikk.

Encyclopédie Truffaut: Balcons, fenêtres et terasses (Balkonger,vinduer og terasser)som har ideer til alle tenkelige og utenkelige steder rundt et hus man kan ønske å ha planter med forslag i ulike farger og til ulike årstider.

Pippa Greenwood: Il giardino fiorito (New flower gardener) som har fotografier som gjør at jeg forstår hvorfor man kaller hagebøker for hagepornografi. Den som ikke kjenner havelyst i sitt hjerte når de ser hennes bilder av iris, akeleier, pyntekorg,jomfruen i det grønne, kornblomster, liljer, tulipaner,peoner, erteblomster, revebjeller, anemoner, stemorsblomster m.m. er simpelthen ikke filla interessert i hage. En sikker vinner på nattbordet.

David Austin: English roses.En vakker bok om vakre roser.

Tony Lord: Designing with roses. Et overdådig fyrverkeri av rosebuer, klatreroser, pergolaer, rosebusker, rosebed og samplantninger som du skal lete lenge for å finne maken til. Jeg fikk lyst til å skrike: Ja, meg også, jeg vil også ha en sånn hage!

Odile Masquelier: "La bonne Maison" (Det gode hus)(Tittelen på hagen hennes er sannsynligvis et ordspill/referanse til Keiserinne Josephines verdensberømte rosehage "La Malmaison" - (det dårlige/onde hus).Odile kom ved et tilfelle tilbake til den hagen hun hadde vokst opp i, 20 år etter at familien hennes hadde flyttet derfra, og har laget sitt eget lille paradis med blåregn, syriner, iris, peoner - og enorme mengder historiske og engelske roser. Min drøm er å få se den hagen.

David Stuart: Jardiner avec les planted anciennes (Gardening with antique plants) med massevis av ideer for "oldemorshager", cottage gardens" og lignende.

Annemarta Borgen: Rosenhaven på Knatten. En liten bok helt ulik mine andre hagebøker: Ingen overdådige bilder, ingen fancy lay out - bare tekst. Litt om de enkelte roser, litt om rosene gjennom historien. Imidlertid en av de jeg er mest glad i. For Annemarta Borgen var hver rose som et barn. Historien om da hun ble så fasinert av den "blå" rosen Blue Moon", at hun bestilte 100 av dem - og mottok 700 (en l i t e n skrivefeil hos gartneriet) er kostelig. Jeg har skaffet meg en Blue Moon ene og alene på grunn av den historien (pluss at den er vakker og dufter vidunderlig...).

Roses for Dummies: Følger det kjente konseptet med enkle råd om hvordan man får til roser. Nyttig for oss amatører. Denne kjøpte jeg via internett fra en fyr ved navn Rockefeller. Da jeg sa hvilke assosiasjoner til rikdom og overflod vi fikk her når vi hørte det navnet sa han at jeg kunne nå fortelle alle jeg traff at det fantes fattiglus som het Rockefeller også.

Frabcois Couplan: Mangez vos soucis (Spis deres sorger/ringblomster) - et aldri så lite ordspill - om spiselige planter og ideer og til dels oppskrifter på rosmarinolje, rosengele, primulasuppe, duftgeraniumsaus, monardasorbet, prestekravesuppe, hemerocallis-ommelett, georginekylling,agurkurt-kanapeer,tusenfrydvin og andre mer eksotiske ting.

Enda har jeg ikke fått sagt noe om alle min andre bøker om krukkedyrking eller om urter, som også er en stor interesse - men jeg får vel la det være igjen litt plass til dere andre også:D
Brukerens avatar
Cristina
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1204
Registrert: Tir Mar 18, 2003 12:39
Bosted: Stabekk, utenfor Oslo

Innlegg Aud på Dal Søn Mar 30, 2003 15:46

Jeg er også interessert i krydder og urter, har skaffet meg noen bøker, alle er på norsk.


Unni Hafskjold: Våre friske krydderurter ISDN 82-529-2115-9


Denne boken er beregnet på norske forhold basert på historikk om plantene og praktiske råd om hvordan man får de til å trives. Den inneholder også brukstabell for hva slags mat man kan bruke de i, og en del oppskrifter.


George Carter: Urter i hagen ISDN 82-05-25153-3


20 trinn for tinn forklaringer til hvordan man kan plante urteri i potter og urner på terrassen, plansjer for bed i hagen. Fine plansjer og tegninger, bra begynner bok.


Jekka McVicar: Den store boke om urter forkropp og sjel


Bok om økologisk dyrking av urter, fine beskrivelser av urtene, med opplysnigner om størrelse, hardførhet, ettårig/flerårig, hvordan de dyrkes, skadedyr og sykdommer for hver enkelt urt. Hvordan den brukes til matlagning og medisinbruk.


Denne boken er mer omfattende enn de 2 andre. Urtene er sortert alfabetisk etter det latinske navnet, den opplyser også om norsk navn. Denne har også fine planteplansjer.
Brukerens avatar
Aud på Dal
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1516
Registrert: Søn Mar 16, 2003 19:40
Bosted: Eidsvoll Verk H4/5

Innlegg Ann Søn Mar 30, 2003 15:54

Og ja, - jeg har klart å få min mann til å tro på at gjennomsnittsprisen ligger på 49.50
:star: Gjett om den var kjent!
Ann
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 2480
Registrert: Tir Mar 11, 2003 0:46

Innlegg Ann Søn Mar 30, 2003 16:01

Enig med du, Aud, Jekka McVicar: Den store boke om urter forkropp og sjel, er en god bok, skrevet av et engasjert hagemenneske.


Syns dere som meg, at bortsett fra et og annet oppslagsverk som kan være godt å ha til hånde, så er det de bøkene som er skrevet av engasjerte hagemennesker som er de beste bøkene? Altså de forfatterne som selv stikker fingern i jorda? Jeg mener, mange som skriver om hage og planter har masse kunnskaper (selvfølgelig), men de er ikke nødvendigvis personlig engasjert i det, de gjør det fordi ... ja, jeg kjenner ikke til motivene for jeg kan aldri i verden tro man blir særlig rik a det.


Kanskje det bare er meg som er sånn; at jeg ønsker hagebøker der forfatteren har jord under neglene.
Ann
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 2480
Registrert: Tir Mar 11, 2003 0:46

Innlegg Aud på Dal Søn Mar 30, 2003 16:09

Enig med deg Ann, opplsgasverk er et must av og til.


Men når jeg skal kose meg foretrekker jeg bøker som er skrevet av en forfatter som man merker har hatt jord på fingra.


Når jeg kjøper havebøker hender det at jeg kjøper bare for at det er fine bilder, som f.eks. av Lance Hattatt: Encylopedia og garden plants and flowers, den har en grei beskrivelse av plantene og flotte bilder.
Brukerens avatar
Aud på Dal
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1516
Registrert: Søn Mar 16, 2003 19:40
Bosted: Eidsvoll Verk H4/5

Innlegg Aud på Dal Tir Apr 01, 2003 19:26

Jeg har en gang lest en bok som het de vakreste hager i Norden. jeg kan huske at jeg synres den var veldig flott, men jeg husker ikke hvem som har laget den. Jeg har spurt etter den på bokhandelen her, men de kunne ikke skaffe den.


Hilsen Marit


--------------------------------------------------


Nå har jeg funnet ut hvem som skrev den det er: Karl-Dietrich Bühler :D


ISBN nr. 82-05-25600-4


Håper du klarer å få tak i den.


Mvh


Aud
Brukerens avatar
Aud på Dal
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1516
Registrert: Søn Mar 16, 2003 19:40
Bosted: Eidsvoll Verk H4/5

Innlegg brynhild Tir Apr 01, 2003 23:58

Foruten diverse oppslagsverk som blir flittig brukt har jeg spesielt to bøker som jeg virkelig koste meg med å lese:lol:


Den ene er Karel Capeks "Et år i min hage", den andre er Elisabeth Sparstads "Grønn lidenskap" med undertittel "om mennesker og urter".


Begge anbefales på det varmeste:hair:
brynhild
 

Neste

Gå til To om boka

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 3 gjester