Hvilken plante hvor - Jane Schul

Del gleder og sorger i bøkenes verden.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Innlegg smg* Ons Apr 23, 2003 9:32

Ingen "how to", men en "where to".


Jeg har fått denne boka og leser den nå. (349,-)


Den er et oppslagsverk over planter basert på ulike egenskaper. Her finner du oversikt over planter for leirejord, sur jord, kalkholdig jord, tørr jord, våt jord, skygge, sol, vind, salt osv. Men det er ikke det eneste aspektet. Man får også plantelister basert på farge, duft, giftfrihet, lavallergenitet, planter for fulger, planter som rådyr/hare unngår osv.


I tillegg til plantelistene får man korte introduksjoner til hvert "emmne" hvor hovedtrekkene og 'viktige ting' for den hagetypen beskrives. F.eks står det om den duftende hagen at det er viktig å tenke 'le' først - sånn at ikke de gode duftene forsvinner med vinden. I fuglehagen må det være buskas og helst vann i en eller annen form... I gresshagen/den "ville" hagen bør man unngå fyllte blomster og heller holde seg til enkle, naturlige former med hensyn til blomster/bladverk.


I avdelingen for jordtyper brukes denne sekvensen til å beskrive de viktigste kjennetegnene, fordeler og ulemper for aktuell jordtype og hvordan den kan forbedres. Videre beskrives hovedtrekkene på de plantene som vil trives der.


Videre finnes det for hvert emne/jordtype et planteforslag til et bed/en hage hvor det legges vekt på blomstring i hele sesongen.


Boka er meget omfattende og bruker konsekvent latinske navn i tillegg til allmennavnene. Bakerst finner man større fargetabeller - plante/farge som også inneholder en omfattende informasjon om blomstringstid..


Minus ved boka? Sålangt jeg kan se er det største iritasjonsmomentet mitt at det ikke er medtatt hardførhetssone i plantelistene. Jeg vet jo at man ikke skal følge dem slavisk (alle H4-plantene hjemme i hagen i H6 vitnet om det), men som en pekepinn er det greit å ha. Sånn som nå savner jeg en sortsliste og en bildedatabase i tillegg til boka. Selv om den har mange vakre bilder over de ulike hagetypene så har den ikke bilder over alle blomstene den nevner (naturlig nok).


Videre virker det på meg som den bærer preg av en dansk eller optimistisk forfatter. Mange av plantene som nevnes er for de mildeste sonene. Men boka gir deg jo svar på hva man kan velge i stedet da... :)


Jeg vil anbefale denne boka for den "erfarne" som ønsker å plante på en måte som fordrer lite "særbehandling", eller som ønsker å oppnå spesielle ting med hensyn til farge/duft/dyreliv/ea..


For oss mindre erfarne vil jeg anbefale den for å unngå dyre bomkjøp. Selvfølgelig vil man oppleve å miste planter eller kjøpe feil fremdeles... men sjansen er mindre om man har denne (+ en sortsliste) i nærheten.


Det den ikke svarer på:
- ren hagepraksis (hvordan beskjære/gjødsle/dele osv)
- ren designteori (ut over de ulikehageuttrykkene beskrevet ovenfor)
- plenspørsmålGod lesing

PS - er det noen som har en god bok angående landskapsteori? Jeg er ute etter noe som går på det å avdele hagerom på en god måte, skape visuelle inntrykk...


Noe a la dette:
http://edis.ifas.ufl.edu/BODY_MG086
og disse:
http://www.gardenaesthetics.com/siteanalysis.html
http://landscaping.about.com/library/weekly/aa091102a.htm
http://ag.arizona.edu/pubs/garden/mg/arboriculture/selecting.html
http://aggie-horticulture.tamu.edu/extension/homelandscape/baseplan/baseplan.html
http://muextension.missouri.edu/xplor/agguides/hort/g06901.htm


Dessuten er denne artig - om ikke så praktisk:
http://www.fernlea.com/samples/design/whthse.htm


Mens denne er en god link:
http://www.homestore.com/homegarden/gardening/landscaping/gardenplans/snst_specialty.asp?


(Jeg tok visst litt av, ja... men nå gir jeg meg med pc-hagingen for nå...)
Brukerens avatar
smg*
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 10546
Registrert: Tir Apr 15, 2003 13:23
Bosted: Nordskog, Halden (Sone h4?)

Gå til To om boka

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester