Kaffe er nok litt spesiell fordi det er en bønne. Noen typer frø, bønner, linser kan være fullverdig gjødsel i seg selv. Næringsinnhold med tanke på gjødselverdi, NPK, er aldri etter forbrenning. Det er som oftest fra tørket tilstand. Etter forbrenning er det kun kalium igjen, alt annet enn mineraler er gått opp med røyken.
Narturgjødselen består av en del hurtigvirkende gødsel som er tilgjengelig i jorden omtrent med det samme (spesielt kompostert materiale). Ofte er mesteparten av næringen bundet og frigjøres gradvis av mikroorganismene i jorden. Disse organismene er aktiv ned til en viss temperatur (må sjekke bøkene for å finne korrekt tall) og derfor er gjødseleffekten når temperaturen i jorden synker ut på høsten sterkt begrenset. Jeg kan ikke si noe nøyaktig om kaffegrut, men høyst sannsynlig kan du bare blande den inn i jorden så lenge du har lyst, uten noe skade på plantene. Selv har jeg gjort det så lenge jeg orker. For eksempel har studier vist at hønsegjøsel har en effekt i opptil 3 år, avhengig av jordtype, fordi mikroorganismene først blir aktive et godt stykke ut på våren. Om vinteren vaskes ikke næringsstoffene ut som for eksempel med fullgjødsel. Likevel betyr det ikke at man skal la være å tilføre hønsepellets hvert år for optimal næringstilførsel.