Spontan-drivhus

Mykje lys og mykje varme.
Om drivhus og plantene vi har der.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Spontan-drivhus

Innlegg knutinh Tir Apr 19, 2016 8:33

Tomat-frøene er sådd, plantene vokser til innomhus, og i år (som tidligere år) står det ikke noe stort fint drivhus og venter. Mest pga plass og grunnforhold. Så blir det store vyer og lite avling som før?

Jeg har noe plass langs husvegg og på platting, men det er ikke mulig (ønskelig) å bygge et permanent drivhus der. Hagen er ellers enten skrånende eller med (for) mye skygge, og et drivhus ville ødelegge for mye av kvalitetsarealet. Hadde det vært mulig å bygge noe noenlunde funksjonelt og estetisk akseptabelt likevel?

Linken under er en beskrivelse av selvvanning av tomat basert på murerbaljer som reservoar, kapilærmatter som tilførsel til indre potter:
http://www.geirb.com/selvvanning.htm
Bilde

Det er mulig å bygge små drivhus med full høyde dersom man benytter seg av vegg (gjerde?):
Bilde

Så er det praktisk å slå disse to ideene sammen? Bruk en firkantet murerbalje (60-90l), ordne inntak og utløp for vann i passe høyde, bruk 2"x4" som spacer i bunnen, sett inn en balje med hull i bunnen og kapilærmatte som veke, fyll den indre baljen med god kompostjord (ingen drenering?) ca 25 liter per plante, plant 2 tomat/agurk/... planter per store balje. Kle med 2"x2" reisverk, bruk polykarbonat plater, sett inn automatisk lufteluke i toppen, hengsle fronten som dør, ordne krok i taket for å klatre i. Sett i grove håndtak som gjør at boksene kan flyttes (evt inn i garasjen om vinteren).

Vanning i reservoaret kan ordnes manuelt, basert på timer, basert på noe toalett-flottør-DIY, men man har uansett mye mer tid på seg enn ved direkte vanning. Er det lurt å dekke vannet mest mulig til for å unngå innsekt/alger?

En svart balje fylt med vann plassert bak en transparent (f.eks 80% lystransmisjon) og (isolerende, U-verdi på 3.6 tilsvarer et tap på 3.6W/m^2 ved en temperaturforskjell på 1 grad) polykarbonatplate vil omdanne sollys (ca 1000W/m^2 ved ekvator) til varme. Når sola går ned så vil vannet bidra til å varme opp jorda og lufta i drivhuset, men vil også bidra til å utsette oppvarmingen ved soloppgang. En kombinasjon av utjevning av temperatur-ekstrema (ingen tilførsel av energi) og mer effektiv fangst av solvarme (tilførsel av energi). Her i Norge så er det kanskje spesielt interessant om man kan unngå å lufte (evt skjeldnere) når sola står på for fullt, og så heller strekke denne varmen ut over natta og morgenen. Så er det noe poeng å plassere den termiske massen innenfor polykarbonat (basert på at innstrålingen er mye godt synlig lys, mens utstrålingen er kun infrarød)?

Dette blir nok både dyrere (per planteareal) og mer initielt arbeidskrevende enn et vanlig drivhus. Jeg tror at det kan fungere tilnærmet like godt når man først er i gang?

Har jeg glemt noe essensielt? Er plasten i murerbaljer sunn å dyrke mat i? Er (f.eks) 40x72cm nok til bladverket til to tomat/agurkplanter eller trenger de litt mer grunnflate?

Handleliste:

Murerbalje firkant, stor:
http://www.hansmark.no/produkter/verkta ... balje.html
evt:
http://www.noamaskin.no/Shop/Fjosartikler/Fjos-og-Husdyr/Botter-og-stamper/Murertrau-firkantet-65-ltr-(1626168065)?overcatid=12

Kanalplast, 6mm:
[url]http://www.grontfokus.no/drivhus/tilbehør%20drivhus%201/løs_isolerplast-195346[/url]


Vindusåpner:
http://www.willabgarden.no/produkt/bayl ... e/1829-900
knutinh
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 55
Registrert: Fre Jan 08, 2016 21:59

Re: Spontan-drivhus

Innlegg Gakke Tir Apr 19, 2016 23:06

Når du allikevel skal bruke strøm, kan du og legge et sånt her i reservoaret- http://www.aliexpress.com/item/The-Best ... 64a6ae60fb - jeg dyrker uten jord og bruker det i forskjellig størrelse i både boble dyrkning og i drypp/aerofonisk-, vanning. bruker det og ute på verandaen, da sesongen her oppe er kort så får jeg forlenget den med å ha, 22 grader på vannet og jevnlig vanning.
Men, fant en video på youtube som vel er litt i din gate :) Den var se og hørbar :) https://www.youtube.com/watch?v=5iVBMBxvMsA
Når det kommer til størrelse, kommer det vel ann på hvorden du vil la de vokse. Tomater kan bli maange meter eller du kan gå for mer buskete typer. De jeg dyrker, står i 16 liters boblebøtter som er 35cm hver vei. https://no.pinterest.com/pin/4476156504 ... =220&h=220 de fyller hele bøtta tilslutt med røtter :) imponerende å se på Bare du er flink til å binde og styre vekstretningen, behøver de ikke så stor omkrets.
Bilde

Bilde
Hadde to tomatplanter - black russian og yellow pear- og en paprika og en chiliplante fordelt på tre bøtter. Da jeg var en smule ivrig i starten, hadde jeg og agurk i samme bøtte som black russian (som bare kom med hannblomster = fjernet den) Og hadde en tobaksplante sammen med den andre tomatplanten, men den fjernet jeg og. Tomatplantene er krevende i hydrofonisk, da de sluker næring og får en uvirkelig rotmasse. I år får de stå alene :)

Bilde
Bilde
Geir-Arne
Gakke
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 22
Registrert: Ons Feb 24, 2016 12:51
Bosted: Bodø


Gå til Drivhus

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester