Når er det best å ta stiklinger?

Frøsåing, deling, stiklinger, avleggere - det blir aldri nok, gjør det vel?

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Når er det best å ta stiklinger?

Innlegg calypso Ons Jul 22, 2009 14:33

IDAG !
(I går er for sent, og i morgen er det glemt..)


Tidlig om våren (før bladsprett) kan være best for noe, mens annet går best når bladene har sprunget ut. Hva som fungerer ser man jo. Hvis bladene spretter, og så visner, er ikke det metoden for denne planten. Da prøver du en gren det er kommet blader på. - Kutt alltid vekk en del av bladene for å redusere fordampingen.

Sommeren. Da er planten i god vekst og har gjerne også gode evner til rotdannelse. Det er også mulighet til å velge fersk vekst, halvmodne eller vedaktige stiklinger (Eller prøve alle mulighetene) Resultatene er gjerne synlige innen 3-4 uker, og da er det fortsatt tid til å stikke mer, dersom dette er noe man ønsker seg mye av.

Ettersommer/høst. Det er kanskje den tiden man har best tid til å pusle med slikt, men mange planter har nedsatt evne til rotdannelse under blomstring (knip alltid vekk knopper og blomster) og når det nærmer seg vinter og dvaletid. Stiklinger på høsten kan dessuten være vanskelige å overvintre. De har et lite utviklet rotsystem, og rekker kanskje ikke å avmodne tilstrekkelig. De bør helst overvintres frostfritt, eller holdes i vekst gjennom vinteren, dersom man har mulighet for dette.

Sen høst/vinter. Dersom man har et vekstrom med lys og varme, kan vinteren være et alternativ. Stiklinger kan også samles inn, pakkes i fuktig torvmose og oppbevares i
kjøleskap til det er tid for å begynne å drive dem. (Slik oppbevares også grener som skal brukes til poding)

Mange har erfart at stiklinger som er stukket ned langs ytterkanten av pottene roter seg raskere. Det skyldes at jorden blir raskere oppvarmet der.

The Rooting database http://rooting.ucdavis.edu/Pchome.htm kan være et godt sted å få hint om passende tidspunkt, men denne er først og fremst beregnet på profesjonelle, og den sier ikke noe om hvordan resultatene
er for andre tidspunkt. Den gir angivelser for hvor lang tid det tar før roting, det kan være en nyttig indikasjon på hvor vanskelig den aktuelle planten er. (-Kort tid = "lett")

Det anbefales rotningshormon til det meste, men det skyldes nok at de fleste oppføringene i basen er av eldre dato. I våre dager brukes hormoner mye mindre. Bruk av undervarme gir tilnærmet likt eller bedre resultat.

Husk etikett !
Ståle
Brukerens avatar
calypso
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 12115
Registrert: Lør Aug 09, 2003 16:14
Bosted: Nøtterøy

Gå til Formering

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 7 gjester