Stell av Phalaenopsisorkideer

ute og inne.
Pellis, fuchsia eller mer eksotiske ting.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Stell av Phalaenopsisorkideer

Innlegg Bjørnsdatter Tir Feb 20, 2007 11:00

Har skrevet en noe forenklet artikkel til "hverdagsbruk" om stell av Phalaenopsisorkideer, mange av kundene mine har hatt glede av den. Kanskje noen her også setter pris på den? :)

Stell av Phalaenopsisorkideer


Phalaenopsis sørøst-asiatisk orkideslekt med over femti eviggrønne, epifyttiske (vokser i trær) eller litofyttiske (vokser på stein) arter. Artene er ikke så vanlige i handelen, men hybrider, frø- eller meristem-formerte, er lette å få tak i. Det er disse du finner i butikkene.

Blomstringstiden varierer, vanligvis fra 3-8 mnd i året. Ved å klippe av den øverste delen av stengelen etter blomstring, kan du få fram nye knopper fra anlegg ved det neste stengelleddet (også kalt øyet). Planten vil selv vise deg hvor du skal kutte: Den visner ned til et ledd. Du skal klippe av den visne delen. Visner den helt ned, så klipper du den helt ned. Da kommer det ny stengel helt nedenfra bladfestet, men det kan ta litt tid.

Phalaenopsis vil stå lyst og varmt, gjerne i vinduet, men ikke over varmekilder. Der blir det for varmt og tørt. Det fører til at planten feller knopper, og/eller får inntørkede og skrukkete blader og luftrøtter. Når planten ikke blomstrer, kan den godt stå litt kjøligere, f.eks i soveromsvinduet, og samle krefter. MEN - den tåler ikke temperaturer under 15 grader. Trekk er også en effektiv måte å drepe en orkidé på, så hvis du skal lufte, må du flytte orkidéen din, helst til et annet rom

Den beste måten å vanne orkidéen din på, er å holde potta under springen (lunkent vann!) i noen sekunder, så den blir gjennomvannet uten å bli druknet. Pass på at den får renne godt av seg før du setter den tilbake i pyntepotta og vinduskarmen. Den må IKKE stå med røttene i vann! Dette kan du gjøre ca en gang i uka, oftere når det er varmt i været.

Gjødsel er fint en gang i måneden, da bruker du enten orkidégjødning og følger bruksanvisningen, eller vanlig potteplantegjødning, i halv styrke i forhold til det som står på flasken. (Står det 1 kork til 1 liter vann, bruker du 1/2 kork i 1 liter vann)

Ompotting trengs ca annethvert år. Planter spiser ikke jord, men de bruker opp den naturlige næringen i komposten, og vil vokse ut av potta. Komposten har også en tendens til å bli mer "oppløst" etter en stund, og da blir den for tett for orkidéen. Den beste tiden for omplanting er våren. Planter som blomstrer eller skal til å blomstre akkurat da, kan ompottes etter avblomstring. NB: Etter omplantning kan enkelte planter komme til å felle noen blader. Orkidéer trenger en åpen og godt drenert kompost. For de aller, aller fleste av oss er ferdigkjøpt orkidéjord (f.eks Hasselfors) å anbefale. Ikke bruk vanlig blomsterjord! Den er alt for tett og holder på mye mer vann enn orkideen tåler.

Vanlige problemer:
Knoppene blir gule og faller av

Kommer oftest av store temperaturforandringer, f.eks når de blir flyttet fra gartner til grossist til butikk og hjem til deg. Men det skal ikke mer til enn at de har stått litt i trekken fra et vindu eller over en varmeovn. Må du frakte orkidéen din, pakk den godt inn, og hvis det er kaldt ute (særlig i minusgrader!) bør den få stå innpakket i romtemperatur omtrent like lenge som den har vært ute. Da jevnes varmen ut gradvis i stedet for å svinge veldig.

Bladene og luftrøttene skrumper inn og blir myke
Kan også komme av trekk, men vanligvis er det rett og slett vannmangel det er snakk om. Det kan være at orkidéen står veldig varmt og tørt, f.eks over en varmeovn, eller at den ikke har fått tilstrekkelig gjennomvanning på lenge. Øk hyppigheten på vanningen, flytt den hvis den står varmt og tørt, og dusj den gjerne på bladene så ofte du husker. Så lenge den får renne godt av seg etter vanning, får den ikke for mye vann.

Planten vil ikke blomstre/det kommer nye blader, men ingen blomster
Det er helt naturlig for alle orkidéer å ha en hvileperiode mellom blomstringene. Planter er også individer, og noen blomstrer rett og slett villigere enn andre nesten uavhengig av stell og plassering. Andre tar den tida de trenger. Uansett pleier det å funke å gi dem en endring i miljø ? bytt vindu/lysforhold, pott om, vann oftere, gi gjødning hvis du ikke vanligvis gjør det, eller rett og slett gjør det motsatte hvis den vanligvis får stell etter alle kunstens regler. Resultatet bør komme etter maks to måneder, i form av en ny stilk. Hvis ikke, flytt den tilbake og se om ikke det hjelper.

Bladene blir gule
Se nedi potteskjuleren. Hell av vannet som ligger der, og begynn å vanne orkidéen din under springen som beskrevet ovenfor. Gule blader kommer rett og slett av overvanning. Kanskje du har fått litt ?hjelp? av noen? Barn og snille svigermødre er ikke alltid optimalt for orkidéer?

Ser du noe som kravler og kryper, spinner spinn, lager kokonger eller sitter som små brune perler på bladene, løp og kjøp insektspray med en gang. Isoler plantene du tror har fått udyr, og spray alt som er av grønt i huset (som ikke skal spises). Småfluer regnes ikke som skadedyr, de er bare irriterende.

Flekker av forskjellige slag, svarte, brune, gule eller hvite, kan komme av ulike ting. Solskader er som regel svarte flekker med hvitt i midten, eller store hvite felter med litt svartbrun kant rundt. Flytt planten for å forhindre mer skade. Soppangrep/virus i form av brune, svarte eller gule flekker betyr en sikker død for planten, kast den med en gang for å forhindre spredning. Mekaniske skader, hakk, hull, revner, skraper osv, vil som regel ikke ha så mye å si for planten så sant skaden ikke er veldig stor. Men vær forberedt på at planten vil produsere nye blader framfor blomster etter blomstring for å erstatte det tapte.

For tips om flere orkidéslekter, sykdommer og andre nyttige råd og vink, anbefaler jeg www.orkideer.com (Auds Orkidévindu) og www.orkideer.no (Norsk Orkidéforening).
Brukerens avatar
Bjørnsdatter
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 170
Registrert: Søn Mar 20, 2005 18:26
Bosted: Blaker

Innlegg SiljaV Tir Feb 20, 2007 11:30

Tusen takk! :star: Dette var veldig nyttig å lese for en orkidedreper av rang ;) (Eller god kunde, alt etter som man ser det :lol: )
Hilsen fra Silja
(Tidligere nick Marosa)
-----------------------------
Min hageblogg
Brukerens avatar
SiljaV
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3422
Registrert: Ons Mai 03, 2006 9:25
Bosted: Nevlunghavn, Larvik - H2

Re: Stell av Phalaenopsisorkideer

Innlegg nefertiti Tir Feb 20, 2007 11:46

Bjørnsdatter skrev:Planten vil ikke blomstre/det kommer nye blader, men ingen blomster
Det er helt naturlig for alle orkidéer å ha en hvileperiode mellom blomstringene. Planter er også individer, og noen blomstrer rett og slett villigere enn andre nesten uavhengig av stell og plassering. Andre tar den tida de trenger. Uansett pleier det å funke å gi dem en endring i miljø ? bytt vindu/lysforhold, pott om, vann oftere, gi gjødning hvis du ikke vanligvis gjør det, eller rett og slett gjør det motsatte hvis den vanligvis får stell etter alle kunstens regler. Resultatet bør komme etter maks to måneder, i form av en ny stilk. Hvis ikke, flytt den tilbake og se om ikke det hjelper.Innlegget ditt kom som bestilt :lol:

Satt her i dag morges og lurte på hva jeg skulle gjøre med plantene mine.
:)
Brukerens avatar
nefertiti
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1753
Registrert: Fre Jun 02, 2006 11:26
Bosted: Sotra, H2

Innlegg Bjørnsdatter Tir Feb 20, 2007 11:50

:)

fint å være til litt nytte :)
Brukerens avatar
Bjørnsdatter
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 170
Registrert: Søn Mar 20, 2005 18:26
Bosted: Blaker

Innlegg RandiF Tir Feb 20, 2007 12:21

Kjempeflott. Tusen takk! :D
Hilsen Randi i Florø
Min blogg

En får værra som en vart når en itj vart som en sku'
Brukerens avatar
RandiF
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1813
Registrert: Lør Mar 15, 2003 23:09
Bosted: Florø - H2

Innlegg Charlotte Tir Feb 20, 2007 12:31

Suverent!! Printet ut, tusen takk.
TurboLotte :) Bloggen min Kolonihage på Sørlandet Instagram
Brukerens avatar
Charlotte
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4493
Registrert: Lør Sep 24, 2005 15:48
Bosted: Kristiansand

Innlegg calypso Tir Feb 20, 2007 14:02

Artikkelen er lagt på . info-sidene også, takk Bjørnsdatter

http://www.hagegal.info/artikler-phalaenopsis.php
Ståle
Brukerens avatar
calypso
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 12115
Registrert: Lør Aug 09, 2003 16:14
Bosted: Nøtterøy

Innlegg Bjørnsdatter Tir Feb 20, 2007 14:14

Kult :jump:
Brukerens avatar
Bjørnsdatter
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 170
Registrert: Søn Mar 20, 2005 18:26
Bosted: Blaker

Innlegg Tyrihjelm Tir Feb 20, 2007 16:02

Bra oppsumering.
Er ikke så helt ille det jeg gjør skjønner jeg
Blogg
Klæbu, sone H5
:klem:
Brukerens avatar
Tyrihjelm
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 126
Registrert: Ons Feb 07, 2007 8:14
Bosted: Klæbu, Sør Trøndelag

Innlegg magnolia Tir Feb 20, 2007 16:16

Jeg lurer litt på gjødslingen. Hvordan tilsetter man gjødselvannet når planten skal holdes under rennende vann noen sekunder? Heller man det over røttene, renner jo mesteparten vekk.
Brukerens avatar
magnolia
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 8317
Registrert: Tir Des 14, 2004 17:02
Bosted: H2/H3

Innlegg calypso Tir Feb 20, 2007 16:24

magnolia skrev:Jeg lurer litt på gjødslingen. Hvordan tilsetter man gjødselvannet når planten skal holdes under rennende vann noen sekunder? Heller man det over røttene, renner jo mesteparten vekk.


Ikke spør så vanskelig da... :mrgreen:

Fra spøk til alvor, orkideer tar opp næring gjennom både blader og røtter, det fungerer veldig bra å dusje dem med tynn næringsoppløsning, dusjing bør de jo helst få regelmessing i alle fall.
Ståle
Brukerens avatar
calypso
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 12115
Registrert: Lør Aug 09, 2003 16:14
Bosted: Nøtterøy

Innlegg magnolia Tir Feb 20, 2007 16:51

Gjennom dusjing, ja selvfølgelig, merkelig at jeg ikke hadde tenkt på det selv :oops: . Takk, Calypso.
Brukerens avatar
magnolia
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 8317
Registrert: Tir Des 14, 2004 17:02
Bosted: H2/H3

Innlegg Bjørnsdatter Tir Feb 20, 2007 18:48

magnolia skrev:Jeg lurer litt på gjødslingen. Hvordan tilsetter man gjødselvannet når planten skal holdes under rennende vann noen sekunder? Heller man det over røttene, renner jo mesteparten vekk.

Ikkeno' problem, du blander i en bøtte eller i vasken, og så dypper du hele potta nedi. Det stod i den originale artikkelen, men jeg måtte korte den ned litt for å få plass på én A4-side med lesbar skriftstørrelse. Du kan også vanne orkideen på den måten, så lenge den får rent av seg etterpå så er det ingen fare for overvanning.
Brukerens avatar
Bjørnsdatter
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 170
Registrert: Søn Mar 20, 2005 18:26
Bosted: Blaker

Innlegg Mona O. Tir Feb 20, 2007 18:56

Flott artikkel om Phalaenopsis på "hjemmesiden" vår :star:
Brukerens avatar
Mona O.
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 9409
Registrert: Lør Mar 15, 2003 13:56
Bosted: Buskerud

Innlegg Garden Ons Jul 18, 2007 12:31

Takk for gode tips :)
Alltid kjekt med slike oppsummeringer!
Brukerens avatar
Garden
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 14
Registrert: Man Jul 16, 2007 18:34
Bosted: Trondheim

Innlegg Mari Anne Fre Jul 20, 2007 12:58

Så bra. Da går Phalenopsis over fra å være bruk og kast til fastboende hos meg. :)
Brukerens avatar
Mari Anne
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 411
Registrert: Tir Apr 10, 2007 9:43
Bosted: Eidsvoll

Neste

Gå til Planter i potter og kar

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 5 gjester

cron