Verdens beste (og enklaste) julekonfekt for vaksne

Del med andre. Prøv ut. Kommenter.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Verdens beste (og enklaste) julekonfekt for vaksne

Innlegg Gundad Søn Des 09, 2007 21:14

I fjor lagde eg ein diger porsjon av desse, og jammen måtte eg ikkje lage ein til før juledagane. Det skal ikkje så mange til (to for å vere nøyaktig) før ein føler at ein har fått nok, men problemet er berre at anledninga der det kunne passe å ta to til dukkar opp så altfor ofte. Slik gjer du det:

Rom-rosin-trøflar

70 g rosiner
1 dl rom
200 g digestive-kjeks
60 g fint, brunt sukker
1 strøken teskei kanel
60 g valnøtter
0,6 dl kremfløte
250 g mørk sjokolade
90 g lys sirup
125 g malte valnøtter

Legg rosinene i bløyt i romen. Dette kan du gjere i god tid, men minst ein time før du rører alt i hop. Mal 125 g valnøtter, og ha massen i ei låg, vid skål. Hakk resten av valnøttene ganske fint. Bland knuste kjeks, sukker, kanel og 60 g valnøtter i ein bolle.

Hakk sjokoladen, og ha den i ei gryte saman med sirup og fløte. Smelt det over låg varme. Hell det over kjeksblandinga. Ta rosinene ut av romen, hakk dei, og ha alt inkludert resten av romen i kjeksblandinga. Sett bollen i kjøleskapet til massen har blitt fast.

Trill kuler av trøffelmassen. Eg brukte eit slikt kulejern som eg har kjøpt som melonkulejern, men som eg hovudsakleg brukar til å ta ut kjernehus av epler og pærer med. Det funka veldig bra, så lenge eg dyppa det i ein matolje utan smak (som solsikkeolje, soyaolje eller rapsolje) med jamne mellomrom. Trillar du med hendene bør du og bruke matolje som smørjing, for dette er ganske klistrete greier.

Etter kvart som du trillar kuler kan du legge dei i dei malte valnøttene. Rull skåla rundt slik at nøttemjølet festar seg på heile kula. Eg kjøpte fine små skåler på loppemarked, og ga bort skåler med romtrøflar med cellofan over til jul. Stor suksess! Dei gjekk unna som varmt kveitebørd på Ila sin julemarknad og.

Alt godt, Gunda
Brukerens avatar
Gundad
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3028
Registrert: Ons Jun 29, 2005 23:58
Bosted: Rodeløkka, Oslo og Billingsfors, Sverige

Innlegg Line Cathrin Søn Des 09, 2007 23:00

Dette må prøves. :D
Jeg regner med kanelen kan sløyfes?
Jeg elsker å lage julekonfekt, heller det enn alle mulige julekaker som likevel ikke blir spist opp.
Bilde
Vrooom.....

Hope begins in the dark, the stubborn hope that if you just show up and try to do the right thing, the dawn will come. You wait and watch and work: You don't give up.
Brukerens avatar
Line Cathrin
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 9034
Registrert: Ons Mar 26, 2003 20:26
Bosted: Frosta

Innlegg Gundad Man Des 10, 2007 0:21

Ja, du kan sikkert sløyfe kanelen, men smaken av den er ikkje påtrengande, og den matchar godt med rom-smaken. Desse skal i teorien kunne oppbevarast kjøleg og mørkt i to veker, men dei har aldri vart så lenge her hos oss... :lol:

Alt godt, Gunda
Brukerens avatar
Gundad
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3028
Registrert: Ons Jun 29, 2005 23:58
Bosted: Rodeløkka, Oslo og Billingsfors, Sverige

Innlegg Tinkabell Man Des 10, 2007 7:35

Kan man bruke romessens istedet for rom?
Lys og Varme, takk!
Linnemi
Brukerens avatar
Tinkabell
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3769
Registrert: Fre Jan 07, 2005 16:38
Bosted: Os

Innlegg Gundad Man Des 10, 2007 9:33

Eg veit ikkje. Romen bidreg jo til konsistensen og her. I teorien skulle ein kanskje kunne ha i eplejuice el.l. tilsvarande væskevolumet i tillegg, og det går jo an å prøve seg fram.

Alt godt, Gunda
Brukerens avatar
Gundad
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3028
Registrert: Ons Jun 29, 2005 23:58
Bosted: Rodeløkka, Oslo og Billingsfors, Sverige

Innlegg Wenche mari Man Des 10, 2007 14:13

Hva er digestive kjeks. :?
Brukerens avatar
Wenche mari
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 135
Registrert: Tor Aug 23, 2007 22:07
Bosted: Tromsø

Innlegg Dag Man Des 10, 2007 14:42

Nå har jeg vært ute og kjøpt ingredisensene. Og det ble dyrt!
Men så må det bli verdens beste julegodt også.
Digestive er det en bestemt kjeksrull som heter, fant jeg ut.
Dag
Dag
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4756
Registrert: Tor Mar 20, 2003 21:45
Bosted: Kapp på Toten H 4+

Innlegg Dag Man Des 10, 2007 18:18

Hva menes med "kjeksblanding". Det står det ingen ting om. Skal kjeksen hakkes/males og hva skal den blandes med?
Jeg er klar til å begynne ;)
Dag
Dag
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4756
Registrert: Tor Mar 20, 2003 21:45
Bosted: Kapp på Toten H 4+

Innlegg Lill Kaja Man Des 10, 2007 18:50

Bland knuste kjeks, sukker, kanel og 60 g valnøtter i ein bolle.

;)
Klem Lill Kaja

Medansvarlig i Pelargoniumgalleriet.
Bilder mottas med takk!
Min pellisblogg.
Brukerens avatar
Lill Kaja
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 617
Registrert: Man Mai 22, 2006 7:29
Bosted: Austvatn i Hedmark

Innlegg Gundad Man Des 10, 2007 18:54

Nettopp! :D Og ja, det er ikkje billig, men det er ingen julekonfekt, dessverre. Eller heldigvis, kanskje? ;-) Digestive-kjeks er grove, søte kjeks av engelsk type. Fås i alle butikkar, vil eg tru. Dei heiter vel digestive-kjeks fordi dei skulle hjelpe på fordøyelsen i eit elles ganske usunt britisk kosthald.

Alt godt, Gunda
Brukerens avatar
Gundad
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3028
Registrert: Ons Jun 29, 2005 23:58
Bosted: Rodeløkka, Oslo og Billingsfors, Sverige

Innlegg Dag Man Des 10, 2007 22:07

Ordet "knuste" overså jeg, beklager. Men 125 g malte hvalnøtter til å rulle dem i, er ikke så lett å forstå. Skal de 125 g i røra også, eller er akkurat 125 g rullemel? (Igjen har jeg vel ikke lest bra nok :o )
Hvis ikke Gundad er på forumet akkurat nå, kanskje en av dere andre med god forståelsesevne kan gi meg et råd så fort som mulig?
Dag
Dag
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4756
Registrert: Tor Mar 20, 2003 21:45
Bosted: Kapp på Toten H 4+

Innlegg Mona O. Man Des 10, 2007 22:31

Ikke gjør noe jeg sier før andre har bekreftet det, jeg er en kjøkkenkatastrofe, men kan det være at noen av valnøttene skal i deigen, og resten skal rundt kulene. Har du sett at det står valnøtter på to steder?
Brukerens avatar
Mona O.
Hagegal
Hagegal
 
Innlegg: 9409
Registrert: Lør Mar 15, 2003 13:56
Bosted: Buskerud

Innlegg Dag Man Des 10, 2007 22:37

Takk for at du prøver å svare så fort, for i morgen når røra har stått på kjølerommet natten over, regner jeg med at det er for sent å blande de 125 inn - om jeg skal gjøre det.
Litt enklere: de 60 g med grovhakket skal inn i røra, men de 125 malte - skal de blandes inn - eller er de bare til "utvortes bruk"?
Dag
Dag
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4756
Registrert: Tor Mar 20, 2003 21:45
Bosted: Kapp på Toten H 4+

Innlegg SiljaV Man Des 10, 2007 22:38

Dag, 60 gram skal finhakkes og haes i røra
125gram skal males til "rullemel"
Lykke til! :)
Hilsen fra Silja
(Tidligere nick Marosa)
-----------------------------
Min hageblogg
Brukerens avatar
SiljaV
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3422
Registrert: Ons Mai 03, 2006 9:25
Bosted: Nevlunghavn, Larvik - H2

Innlegg Dag Man Des 10, 2007 22:43

Takk, takk - da har jeg gjort det riktig. Men merkelig med finregning som går på 5 gram. Kommer vel an på hvor tykt lag med nøttemel man legger på?
Dag
Dag
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4756
Registrert: Tor Mar 20, 2003 21:45
Bosted: Kapp på Toten H 4+

Innlegg primula Man Des 10, 2007 23:03

Tror sannelig jeg skal prøve meg på disse kulene, Gundad. Har etter hvert mer eller mindre sluttet med de tradisjonelle julekakene.
Skal man ha noe usunt til jul, og det skal man jo, :^: er det fint at det smaker ekstra godt også. :oops:
Småfuglene er godt fornøyd med solsikkefrø og peanøtter i januar. ;)
Hilsen Primula
Brukerens avatar
primula
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1269
Registrert: Ons Feb 15, 2006 8:27
Bosted: Målselv i Troms

Neste

Gå til Oppskrifter

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 5 gjester

cron