Rognebærgelé

Del med andre. Prøv ut. Kommenter.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Rognebærgelé

Innlegg Tinkabell Fre Sep 16, 2005 12:58

Har noen gode oppskrifter ? Har aldri prøvd dette før, men blir veldig fristet av bugnende trær! :)
Lys og Varme, takk!
Linnemi
Brukerens avatar
Tinkabell
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3757
Registrert: Fre Jan 07, 2005 16:38
Bosted: Os

Innlegg Lillefix Fre Sep 16, 2005 13:15

Sitter på jobb, så har ikke koketid osv. foran meg, men tror det var 2l bær, 1/2 kg syrlige epler og ca. 7-800g sukker pr. liter avrent saft.
Kokes til eplene er møre/moste. Bærene mases litt med en potetmoser, og det hele siles av i 30-40 min.
Denne væsken måles opp, og tilsettes sukker etter mengde væske.

Kokes (tror det var ca. 20 min) og ta geleprøve. Om den ikke stivner, kokes i 3-5 min til.

Har bærene i fryseren selv, og skal kjøpe epler og sukker i dag. Har aldri laget det selv før, men med masse rogn i hagen, må jeg jo bare prøve :D
Brukerens avatar
Lillefix
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 394
Registrert: Tor Sep 08, 2005 8:23
Bosted: Nittedal

Innlegg Mariann S Fre Sep 16, 2005 13:22

Her er oppskrift på rognebær/eplegele.

Har ikke prøvd den selv ennå (skal snart), men skal være god.

Bare husk å fryse rognebæra først, for å få frem søtsmaken.

http://www.matoppskrift.no/sider/oppskrift9397.asp
Mvh Mariann - Sunnmørshage, H2/H3
"Ønsker du deg en regnbue- ja då må du tåle litt regn". :)
Sunnmørshagen min på facebook.
Brukerens avatar
Mariann S
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1948
Registrert: Ons Jun 08, 2005 21:38
Bosted: Sunnmøre

Innlegg Lillefix Fre Sep 16, 2005 13:25

Da var ikke hukommelsen min helt på bærtur. Bortsett fra vann, da. Det glemte jeg i farten. :oops:
Brukerens avatar
Lillefix
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 394
Registrert: Tor Sep 08, 2005 8:23
Bosted: Nittedal

Innlegg RandiF Fre Sep 16, 2005 14:36

Grøss og gru for en sukkermengde......går det å bruke fruktose i stedet tro?
Hilsen Randi i Florø
Min blogg

En får værra som en vart når en itj vart som en sku'
Brukerens avatar
RandiF
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1813
Registrert: Lør Mar 15, 2003 23:09
Bosted: Florø - H2

Innlegg Lillefix Fre Sep 16, 2005 14:50

RandiF skrev:Grøss og gru for en sukkermengde......går det å bruke fruktose i stedet tro?
Det er dessverre ingen forskjell å bruke fruktose.
Forskerne har tenkt en gang til (eller to) og funnet ut at det er verken sunnere eller på annen måte bedre.
Noen mener man bruker litt mindre fruktose enn sukker fordi det er søtere, men det er i så fall minimalt, og det er altså ingen annen grunn til å bruke det fremfor sukker.
Trøsten er at det er jo lite man spiser av rognebærgele. Det blir omtrent samme forbruk som tyttebærsyltetøy på viltkjøtt osv. Og det er jo masse sukker i tyttebærsyltetøyet også. I alle fall om du kjøper det i butikken.
Brukerens avatar
Lillefix
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 394
Registrert: Tor Sep 08, 2005 8:23
Bosted: Nittedal

Innlegg Ylva Fre Sep 16, 2005 23:35

I min Schønberg Erken kokebok fra 1925 sier rognebærgelé-oppskriften at:

Bærene knuses og haves i krukke. Denne sættes i en gryte med vand, koker til bærene har saftet seg. Siles. Til 1 l. saft tages 1 kg. sukker. Sukkeret fugtes med vand, og naar sukkeret er smeltet (og skummet!) haves saften i. Smaakoker, skummes; er ferdig naar det stivner ved avkjøling.

Jeg vil tro at man får en mer fremtrendende rognebærsmak - om det skulle være ønsket - på denne måten, for det går nok med atskillige mengder rognebær, jeg tipper snarere 4-5l enne 2l, for å lage én liter saft, så lite saftige som de bærene er.
Ylva
 

Innlegg bat Lør Sep 17, 2005 0:02

Artig med slike gamle oppskrifter, Ylva. Denne skal jeg prøve! :D
bat
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1581
Registrert: Man Mar 14, 2005 22:57

Innlegg Saxi Fre Okt 06, 2006 22:28

Siden det er en stund siden noen har skrevet noe i denne tråden, lurer jeg på om det er noen som har prøvd oppskrifta?
Har nemlig tenktå lage myye rognebærgele...og den må være god
:) !
Har tenkt å selge på julemessa på jobben.
bildene mine

Livet mitt er i dag!
Brukerens avatar
Saxi
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 873
Registrert: Fre Mar 25, 2005 23:29
Bosted: Tromsø

Innlegg assa Fre Okt 06, 2006 22:48

En oppskrift som jeg har fått av en venninde (ikke prøvd å lage det selv)

Rognebærsyltetøy
1 kg renska rognebær
1/2 l vann
1 kg sukker
1 dl konjakk
Rognebærene skal ha hatt en frostnatt (eller en natt i fryseren). Kok lake av sukker og vann. Legg bærene oppi og la dem syde til syltetøyet blir klart og får en fin farge. Ta kjelen bort fra kokeplata. Rør inn konjakken når sylteøyet har kjølnet litt. Hell syltetøyet i små glass. Dette syltetøyet passer godt til steik. Prøv det også til ristet brød med smør og ost.
Brukerens avatar
assa
Har snakketøyet iorden, ja
Har snakketøyet iorden, ja
 
Innlegg: 699
Registrert: Fre Feb 03, 2006 17:44
Bosted: Stjørdal

Innlegg knrasmus Fre Okt 06, 2006 22:56

Denne så litt frisk- med mynte:

http://tradisjoner.no/oppskrift1251.html
Sigrid
---
Somme tider sidder e å tænker
Somme tider bare sidder e
knrasmus
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 998
Registrert: Tir Nov 22, 2005 15:42
Bosted: Sørlandet

Innlegg oyhovoft Fre Okt 06, 2006 23:29

Kanskje en ide å forsøke noe av dette. Her har rognebærene tradisjonelt bare vært til pynt, men det er jo enorme mengder av dem her, så kanskje noe kan brukes fornuftig etter hvert.
Øyvind H O

I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not. (Kurt Cobain 1967-94)
Brukerens avatar
oyhovoft
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4239
Registrert: Ons Jul 20, 2005 21:27
Bosted: Lyngdal, Vest-Agder

Innlegg ingrid9000 Fre Okt 06, 2006 23:37

mht lillefix sin oppskrift, det var da kort tid å sile av?? Kan stå mange timer eller evt over natta, det pleier stå og dryppe stille og rolig.
Press ut det siste, der er det mest pektin, så kan en spare på sukkeret. Smak på den!
Den blir nok best med epler i... så blir den ikke så stram i smaken!
Brukerens avatar
ingrid9000
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3700
Registrert: Man Jun 19, 2006 22:12
Bosted: Engerdøl, bor i Nordjylland, Danmark

Innlegg nefertiti Lør Okt 07, 2006 0:31

Jeg hadde to liter bær og fire små epler. Kokte det sammen med 8 dl vann. Lot sile av. Kokte opp igjen sammen 7 dl sukker. Det ble to små glass med gele, ca 3 dl i hvert.
Det smakte veldig godt. Har det til middag på samme måte som tyttebærsyltetøy. Det er også godt å ha det oppå brun- eller kvitosten på en helt fersk grovbrødskive :sikle:
Til neste år må jeg lage mye mer!!!
Brukerens avatar
nefertiti
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1613
Registrert: Fre Jun 02, 2006 11:26
Bosted: Sotra, H3

Innlegg blomsterfeen Lør Okt 07, 2006 8:11

Rognebær....er det, det samme som rønnebær på dansk??
Knuzz
blomsterfeen
Brukerens avatar
blomsterfeen
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 40
Registrert: Man Okt 02, 2006 13:49
Bosted: Midt Sjælland DK

Innlegg Maria i Strandhuset Lør Okt 07, 2006 8:43

Ja, røn er det samme som rogn. Men ingen norske rogner har så flott navn som den danske Tarmvridrøn xx( ! Så vær litt forsiktig med all denne rognebærgeléen ;)
Mikkel
Brukerens avatar
Maria i Strandhuset
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1784
Registrert: Tor Okt 13, 2005 11:24
Bosted: Steinsnes, Horten

Neste

Gå til Oppskrifter

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 0 gjester