Rognebærgelé

Del med andre. Prøv ut. Kommenter.

Moderatorer: toveve, AnnePåLandet, Villrose

Innlegg blomsterfeen Lør Okt 07, 2006 18:45

Den skulle nu være meget smuk.. :lol: men gele....hmmmm xx( smager nok ikke godt af den.
Knuzz
blomsterfeen
Brukerens avatar
blomsterfeen
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 40
Registrert: Man Okt 02, 2006 13:49
Bosted: Midt Sjælland DK

Innlegg annemette Lør Okt 07, 2006 22:56

Nej,der tager I nu fejl. Træet hedder sådan, fordi rønnebær i gamle dage var et middel mod tarmsmerter. Det gælder de 5 arter rønnebær der vokser i skandinavien. Lige omvendt af hvad I tænker. Rønnebærmos blev brugt i folkemedicin, mod mave- og tarmgener, nyresten og gigt.
Hæshed skulle iøvrigt kunne kureres ved at tygge tørrede rønnebær.
Så venligst annemette

lysthaven.dk
Brukerens avatar
annemette
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 67
Registrert: Man Okt 02, 2006 9:33
Bosted: Midten af Jylland DK

Innlegg oyhovoft Lør Okt 07, 2006 23:29

Betryggende! Navnet hørtes jo unektelig noe skummelt ut i utgangspunktet... :lol:
Øyvind H O

I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not. (Kurt Cobain 1967-94)
Brukerens avatar
oyhovoft
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 4239
Registrert: Ons Jul 20, 2005 21:27
Bosted: Lyngdal, Vest-Agder

Innlegg blomsterfeen Søn Okt 08, 2006 12:40

Nåee annemette, og tror du selv på, at de smager godt?? :mrgreen:
Knuzz
blomsterfeen
Brukerens avatar
blomsterfeen
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 40
Registrert: Man Okt 02, 2006 13:49
Bosted: Midt Sjælland DK

Innlegg annemette Søn Okt 08, 2006 18:17

Det er ikke et spørgsmål om tro; jeg ved det. :sikle:
Så venligst annemette

lysthaven.dk
Brukerens avatar
annemette
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 67
Registrert: Man Okt 02, 2006 9:33
Bosted: Midten af Jylland DK

Innlegg lykkekløver Tir Okt 10, 2006 11:04

Høstglød på glass

1-1,5 kg rognebær
500 g knapt modne epler
1 kanelstang
litt muskatblomme
10 kryddernelliker
6 korn allehånde
brunt rørsukker
et glass sherry

Rognebær, krydder og epler i biter dekkes så vidt med vann og småkoker til alt er godt mørt og har saftet seg. Ha alt i et sileklede natten over. Beregn ca. 300 g sukker til 1/2 liter saft. Rør sukkeret inn i den kokende saften, rør til alt er oppløst og la det koke videre på svak varme i ca. 20 min. Gjør en gelèprøve: la litt av blandingen avkjøles på en skål og se om det stivner. Hvis ikke, kok videre og prøv igjen (eller ha i litt pektin) før sherry tilsettes og gelèen fylles på små glass.

Denne oppskriften fant jeg i en bok. Jeg har ikke laget den akkurat etter oppskriften, men den ble god likevel. Jeg brukte saftkoker, men angret litt på det fordi jeg fant ut at rognebærene trengte veldig lang tid for å "safte seg".. Det gikk ikke hull på dem så jeg måtte koke de i vann etterpå og mose de litt. Dette som et lite tips... Og jeg hadde syltetøyglassene i stekeovnen så de var varme når jeg fylte de.
Den som er herre over sin lidenskap, er slave av sin fornuft.
Brukerens avatar
lykkekløver
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 81
Registrert: Søn Mar 30, 2003 15:08
Bosted: Norge

Innlegg ingrid9000 Tir Okt 10, 2006 11:09

For et flott navn!!! Dette høres bra ut... og ser for meg fargen..
Brukerens avatar
ingrid9000
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3700
Registrert: Man Jun 19, 2006 22:12
Bosted: Engerdøl, bor i Nordjylland, Danmark

Innlegg Berit Tir Okt 10, 2006 12:13

Må innrømme at jeg ikke har tålmodighet til å koke inn og koke inn geleer, jeg jukser litt med certo på flaske (pektin). Blir utmerket likevel. ;)

Hos oss går det mest av syltetøyet, til julematen f. eks. er det en nødvendighet. Vi sløyfer konjakken, men jeg lurer på om det er en anelse vanilje i? Har ikke oppskrifta her.

Høstgløden må jeg forsøke, om så bare pga navnet!
Brukerens avatar
Berit
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3571
Registrert: Fre Mar 21, 2003 11:44
Bosted: Bor på Ringebu, lever på Sunnmøre

Innlegg lykkekløver Tor Okt 12, 2006 9:55

Jeg kan forsikre at fargen ble helt fantastisk.. mye mørkere enn vanlig rognebærgele. Berit, jeg må få høre hvordan det gikk, om smaken ble bra på din. Jeg lagde min av bær som ikke hadde vært frosset, jeg glemte også å ha i nellik og cherry. Har heller ikke smakt den til middag ennå, er spent på hvordan det vil smake. Min erfaring er at man ikke trenger å koke så lenge for at den skal bli stiv, iallfall ikke med bær som ikke hadde forsset. Vet ikke om det har noen innvirkning på pigmentet at de fryser. Er det noen som vet?
Den som er herre over sin lidenskap, er slave av sin fornuft.
Brukerens avatar
lykkekløver
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 81
Registrert: Søn Mar 30, 2003 15:08
Bosted: Norge

Innlegg Bjørg 47 Tor Okt 12, 2006 10:12

Men er det ikke noe med at bitterstoffet i rognebær må bort, det er derfor det alltid står at de må ha en frostnatt, eller døgn i fryser først???
Brukerens avatar
Bjørg 47
Svært skravlete bruker
Svært skravlete bruker
 
Innlegg: 1307
Registrert: Tir Apr 18, 2006 8:24
Bosted: Skien

Innlegg Gundad Tor Okt 12, 2006 14:40

lykkekløver skrev:Min erfaring er at man ikke trenger å koke så lenge for at den skal bli stiv, iallfall ikke med bær som ikke hadde forsset. Vet ikke om det har noen innvirkning på pigmentet at de fryser. Er det noen som vet?


Meiner du pigmentet (fargen) eller pektinet (geleringsmiddelet)? Eg har laga gelé både med og utan frysing, og smakte ingen forskjell. Men det kan hende andre har meir finsleg gane enn eg har. :)

Alt godt, gunda
Brukerens avatar
Gundad
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 2958
Registrert: Ons Jun 29, 2005 23:58
Bosted: Rodeløkka, Oslo og Billingsfors, Sverige

Innlegg lykkekløver Tor Okt 12, 2006 18:00

Til Gundad: Det jeg mente var om pektinet ble påvikra av at bærene ble frosset, slik at geleen ikke ble så lett stiv. Det var ikke fargen jeg mente, så det var feil av meg å skrive pigment.
Den som er herre over sin lidenskap, er slave av sin fornuft.
Brukerens avatar
lykkekløver
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 81
Registrert: Søn Mar 30, 2003 15:08
Bosted: Norge

Innlegg ingrid9000 Tor Okt 12, 2006 20:57

Det er mest pektin i ufrosne bær, men man kan jo ha i litt Certo... tenk, det får vi ikke kjøpt her i DK, huff.

Skulle jo ta bort en for snerpende smak, kulda da... Har ikke prøvd å lage det av annet enn frosne bær jeg, men da hadde jeg oppi knapt modne epler i tillegg så da ble det fin gele.
Brukerens avatar
ingrid9000
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3700
Registrert: Man Jun 19, 2006 22:12
Bosted: Engerdøl, bor i Nordjylland, Danmark

Innlegg lykkekløver Man Okt 16, 2006 11:31

Tusen takk, Ingrid. Det var akkurat som jeg tenkte, at det er mest pektin i ufrosne bær. Heldigvis har jeg masse flotte rognebær i fryseren som bare venter på å bli tatt opp... må prøve å lage noe gele av disse og så se hvordan det går, kanskje blir de stive uten Certo, og hvis ikke er det jo bare å ha i Certo. Og da får jeg også smake og se om det er forskjell på smaken.
Den som er herre over sin lidenskap, er slave av sin fornuft.
Brukerens avatar
lykkekløver
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
Lite snakkesalig bruker. Ennå.
 
Innlegg: 81
Registrert: Søn Mar 30, 2003 15:08
Bosted: Norge

Innlegg Berit Ons Nov 08, 2006 12:09

Høstgløden er på glass!

Mine epler var helt modne, så det gikk med store mengder Certo. :? Første koking ble bare tynn saftsuppe, så jeg måtte koke opp igjen med mer sukker og pektin. Jeg fulgte oppskrifta sånn omtrent, bytta bare ut sherry med hjemmelaga rød portvin. Flott farge på geleen, og ganske spennende smak, men den ble veldig søt etter siste koking. Bør nok gjøres tidligere på sesongen.
Brukerens avatar
Berit
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3571
Registrert: Fre Mar 21, 2003 11:44
Bosted: Bor på Ringebu, lever på Sunnmøre

Innlegg ingrid9000 Ons Nov 08, 2006 12:21

Ja, vi må ut etter rognebær neste år! Det er artig å ha noe litt uvanlig å sette på bordet... :D
Brukerens avatar
ingrid9000
Turbobruker
Turbobruker
 
Innlegg: 3700
Registrert: Man Jun 19, 2006 22:12
Bosted: Engerdøl, bor i Nordjylland, Danmark

ForrigeNeste

Gå til Oppskrifter

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest